Op donderdag 18 oktober organiseerde de gemeente een wandeling voor mantelzorgers uit de gemeente Renkum in het Renkums Beekdal. Onder begeleiding van een gids van het Stichting Renkums Beekdal wandelde een groep van ongeveer 12 mantelzorgers uit de gemeente een ronde door het Renkums Beekdal.

Na afloop van de wandeling werd er koffie met gebak geserveerd in lunchroom de Beken. En wethouder Leonie Rolink liep ook mee met de wandeling, om kennis te maken met de Renkumse mantelzorgers en te luisteren naar hun verhalen.

 

En verhalen waren er! Allereerst de verhalen van de gids, een bevlogen verteller die leek te putten uit een enorm reservoir aan kennis over het Renkums Beekdal. Over het ontstaan van het Renkums Beekdal, over de totstandkoming van het huidige natuurgebied. Over de bomen, planten en dieren in het Beekdal. Natuurlijk werd er even stilgestaan bij het bekendste dier van het Beekdal: de bosuil die zich daar sinds een tijdje in een boom genesteld heeft en daar onaangedaan de drukte onder de boom gadesloeg waar iedereen probeerde een glimp op te vangen van dit bijzondere dier.

 

Tussen de verhalen van de gids door ook de verhalen van de mantelzorgers. Allerlei verhalen van allerlei mensen, met een gemeenschappelijke factor: de zorg voor een hulpbehoevende partner, kind, familielid, buur of vriend. Zorg die soms heel zwaar is, maar ook heel erg dankbaar.

Verhalen die bovenal zeer herkenbaar waren. Zoals een paar jaar geleden op een poster van Loesje stond: De ideale mantelzorger? Je kunt ‘m zomaar opeens zijn.

 

“Wat heerlijk om er een keer uit te zijn” verzuchtte een van de mantelzorgers. “En wat jammer dat ik mijn vrouw niet mee kon nemen. Die had dit ook prachtig gevonden. Maar ze is helaas bedlegerig. En met een rolstoel door het bos wordt ook lastig.”

Soms zijn mantelzorgers zo betrokken bij degene voor wie ze zorgen dat ze het echt lastig vinden om eens een keer voor zichzelf te doen. En zo dreigen ze dan soms zichzelf voorbij te lopen. En daarom wil de gemeente ook deze groep mensen waarderen en ondersteunen. Want hun inzet is van onschatbare waarde voor de samenleving.

 

Om mantelzorgers met elkaar in contact te brengen, te informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn voor ondersteuning van mantelzorgers, of gewoon om een ontspannende activiteit aan te bieden organiseert de gemeente regelmatig activiteiten.

Houd daarvoor de gemeentepagina in de Rijn- en Veluwe in de gaten, of kijk op

www.sterkrenkum.nl

Heeft u interesse om deel te nemen of geïnformeerd te worden als er weer een activiteit plaatsvindt? Stuur een mailtje naar mantelzorgactiviteiten@renkum.nl.

 

Ook iets mede te delen via Sterk Renkum?

Plaats een blog of vlog