Taalhuis Veluwezoom organiseerde de informatiemarkt bewust in de Week van de Alfabetisering, die Stichting Lezen en Schrijven ieder jaar initieert om laaggeletterdheid zichtbaar onder de aandacht te brengen.

Ons land telt 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In de gemeente Renkum zijn er dus ook inwoners die in deze categorie vallen. Om hier aandacht voor te vragen organiseerde Taalhuis Veluwezoom, samen met vele andere partners, een informatiemarkt ‘Samen voor een geletterd Nederland’. Dit gebeurde tijdens de Week van de Alfabetisering, op woensdag 5 september op het plein voor het gemeentehuis in Oosterbeek. Ervaringsdeskundigen, medewerkers van de deelnemende organisaties en andere betrokkenen ontmoetten elkaar en wisselden ervaringen uit.

Stichting Lezen en Schrijven organiseert ieder jaar de Week van de Alfabetisering. Het doel is laaggeletterdheid te verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken en laaggeletterheid bespreekbaar te maken, want vaak speelt schaamte hierover een rol. En dat is echt niet nodig, want voor elk niveau is er hulp.

Oma kreeg hulp

Wethouder Marinka Mulder haalt een voorbeeld uit haar eigen familie aan. “Toen mijn opa 20 jaar geleden overleed, stond mijn oma, zij was nog geen 60, er opeens alleen voor. Ze moest nu zelf de administratie doen, brieven lezen die ze nooit eerder onder ogen had gehad. Wij, de kleinkinderen, kregen opeens een kaart voor onze verjaardag zonder verhaaltje. In hanenpoten stond er ‘oma Truus’ op. Mijn oma bleek niet lees- of schrijfvaardig. Of in jargon: laaggeletterd.” Hoogste tijd voor actie. “Met aanmoediging van haar kinderen en de buurvrouw, die bij de bibliotheek werkt, is het lezen en schrijven verbeterd. Sterker, ze leest nu zelfs graag. Zij laat mij zien hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven, en dus in de samenleving mee te kunnen doen. Daarom ben ik ook zo blij dat we in onze gemeente sinds de zomer van dit jaar beschikken over een Taalhuis. Super.”

Taalambassadeur

De volgende spreker is Zahed Nurin. Hij draagt een gedicht voor, dat hij mede door toedoen van een taalmaatje, heeft geschreven. Dat levert hem een groot applaus op. Oud-ondernemer en Oosterbeker Jos Niels (68) maakt ook indruk met zijn bevlogen verhaal dat laat zien dat laaggelleterdheid niet alleen iets is van statushouders of vluchtelingen. Nee, het komt in alle lagen van de bevolking voor. “Ik had altijd moeite met lezen en schrijven. Op mijn zesde kreeg ik een ongeluk en mede daardoor ben ik de taalachterstand niet meer te boven gekomen. Het kwam er niet van. Onder andere door een gevoel van schaamte. Veel later vroeg ik mij af: waarom heb ik zo lang gewacht? Nadat ik openstond voor hulp.” Zijn boodschap aan hulpgevers en partners in dit werkveld: “Maak het mensen leuk om te doen. Hou het speels. Leg de lat niet te hoog, zodat de drempel laag is om de hulp te accepteren. Als laaggeletterden geen druk voelen, gaat het beter.” Bij Jos Niels is de hulp in goede aarde gevallen. Als Taalambassadeur trekt hij inmiddels door het hele land en moedigt iedereen aan.

Stichting Lezen en Schrijven (in 2004 opgericht door Prinses Laurentien) is ook aanwezig bij de markt, met als motto: ‘Taal maakt je sterker’. De stichting zorgt er samen met haar partners voor dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en digitaal vaardig zijn. Door honderden organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek, (les)materiaal, advies encampagnes. Én door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek.

Meer informatie (feiten en cijfers) over laaggeletterdheid is te vinden op: https://www.lezenenschrijven.nl/over-laaggeletterdheid/feiten-cijfers/

Taalhuis Veluwezoom is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Renkum, gemeente Rheden, gemeente Rozendaal, Huis van Renkum, Taal voor het Leven, Renkum voor Elkaar, de Bibliotheek Veluwezoom, ROC Rijn IJssel, Vluchtelingenwerk Nederland en Radar Uitvoering Oost.

Ook iets mede te delen via Sterk Renkum?

Plaats een blog of vlog