Opgroeien in een gezin waar geldzorgen een grote rol spelen, kan voor kinderen moeilijk zijn. Bijvoorbeeld omdat ze niet mee kunnen doen aan activiteiten waar hun leeftijdsgenoten wel aan mee kunnen doen. Ook ouders kunnen hierover zorgen hebben. Stichting Leergeld Arnhem Renkum Rheden kan hierin ondersteuning bieden.

Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat schoolspullen of extra schoolkosten voor deelname aan activiteiten toch betaald kunnen worden.

Met een actieve groep van grotendeels vrijwilligers zorgt de stichting ervoor dat deze kinderen kunnen meedoen. Bijvoorbeeld door het betalen van het lidmaatschap van een sportclub of muziekles of het verwijzen naar de Gelrepas. Ook zorgen zij ervoor dat kinderen die dat nodig hebben een computer krijgen om hun huiswerk te maken. Of een fiets om naar school te gaan. Het kan een geweldige steun in de rug zijn.

In gesprek met Anna-Yfke Sleurink, coördinator.

Wat betekent jouw werk voor je?
“In Nederland leeft één op de negen kinderen in armoede. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Het tekort aan inkomen in een gezin kan voelen als elke dag overleven. Mede dankzij de inzet van Stichting Leergeld krijgen deze kinderen de mogelijkheid om weer op te bloeien en meer eigenwaarde te ontwikkelen. Ik vind het leuk en interessant om daar aan bij te dragen.’’

Hoe komen ouders bij jullie terecht?
“Het kan voor ouders vervelend voelen om hulp te vragen. Maar doe het. Want er is vaak veel meer mogelijk dan gedacht. Aanvragen van de voorzieningen bij Stichting Leergeld Arnhem kunnen gemaild worden naar info@leergeldarnhem.nl of telefonisch worden doorgegeven via (026) 44 55 572. Wij maken dan met de ouders een afspraak voor een gesprek. Tijdens dat gesprek bieden we een luisterend oor. Samen bespreken we wat de mogelijkheden zijn vanuit Stichting Leergeld en het Kindpakket. Ook kijken we met iemand mee naar welke andere voorzieningen er zijn voor kinderen buiten onze organisatie. We denken mee met mogelijke oplossingen. Eventueel doen we daarvoor samen een aanvraag. We hebben veel contacten en zijn onderdeel van een netwerk, met onder andere de voedselbank en de kledingbank. Daardoor kunnen we ook nuttige tips geven.”

Voor welke voorziening kan iemand terecht bij Stichting Leergeld?
“Een groot deel van het Kindpakket Renkum wordt uitgevoerd door Stichting Leergeld. Het Kindpakket biedt een heel uitgebreide ondersteuning. Bijvoorbeeld een vergoeding die op de OV-chipkaart wordt gestort. Of het leveren van een computer of laptop, zodat jongeren goed mee kunnen komen in het voortgezet onderwijs. Ook is er de Kindpas om iets extra’s mee te kopen, zoals een vest, boek of tas. Sinds kort is er ook een pas om schoolspullen mee aan te schaffen. Bij Stichting Leergeld kunnen ouders ook terecht voor een tegemoetkoming in de schoolkosten, een fiets of een verjaardagsbox voor het vieren van de verjaardag van hun kind.”

Wat doen de vrijwilligers?
“Intermediairs zijn ons gezicht bij de gezinnen die een beroep doen op onze hulp. Zij gaan op bezoek bij het gezin waarvan de kinderen zijn aangemeld en luisteren naar de vragen van ouders. Samen met de ouder(s) bekijken we welke voorzieningen Leergeld kan bieden en/of wie er voor de andere vragen kan meedenken met een gezin. Intermediairs doen dat door middel van een voorzieningencheck. Waar nodig verwijzen de intermediairs door naar andere organisaties en voorzieningen. Ook delen zij verschillende voorzieningen van het Kindpakket persoonlijk uit aan gezinnen. Dat is een heel bijzonder moment. Je kunt zien aan de ouders dat ze deze steun in de rug zeer waarderen.

Andere vrijwilligers zijn juist weer heel technisch. Zij maken de computers en laptops in orde. Deze krijgen we vaak van bedrijven, maar deze moeten geschikt gemaakt worden voor gebruik en de juiste software moet erop worden gezet.”

Bij Stichting Leergeld is er vrijwel altijd plaats voor vrijwilligers, stagiaires en mensen die werkervaring willen op doen. Op het moment zoeken we nieuwe vrijwilligers die bij ons goed werk willen verrichten. Ben je geïnteresseerd om voor ons te komen werken? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek.

E-mail: info@leergeldarnhem.nl
Telefoon: 026 - 44 55 572.

Ook iets mede te delen via Sterk Renkum?

Plaats een blog of vlog