Hieke de Zeeuw en Hans Prenger zijn directeur/bestuurder bij Verburgt-Molhuysen en hebben de dagelijkse leiding. In villa Doarps-Eijn is een speciale sociëteit voor mensen met (beginnende) dementie. Deze vorm van dagbesteding is gericht op mensen met "een wat hogere opleiding en een brede belangstelling” is uniek in de regio.

Verburght Molhuysen

De villa maakt onderdeel uit van het grotere woonzorgcentrum Verburght Molhuysen Staete.

Voor wonen in Verburgt-Molhuysen Staete is geen zorgindicatie nodig. Er wonen ouderen die nog geheel zelfstandig zijn, maar ook ouderen die 24-uurszorg nodig hebben. Dus als mensen er komen te wonen weten ze ook zeker dat zorg nabij is mocht het in de toekomst nodig worden voor henzelf of voor hun partner. Zoals Hieke de Zeeuw het formuleert: “Ons ideaal is een vloeiende lijn”.

Soms lukt het hier opeens wel

“Het is eenvoudigweg begonnen met de vraag: waar zouden mensen behoefte aan hebben? Wat zou een aanvulling zijn op de dagopvang die er in de gemeente is. Veel mensen hadden bij de dagopvang bij grote zorginstellingen het beeld dat “je daar wordt weggestopt”. Wij wilden daarom starten in Oosterbeek met een dagopvang voor mensen met dementie waar een bepaalde groep mensen zich prettig bij zou voelen. Iedereen komt uit een bepaalde omgeving, een sfeer waar men in geleefd heeft, en wij proberen daar op aan te sluiten “ aldus Hieke de Zeeuw.

“Soms is het zo dat mensen op een andere plek voor dagopvang hun draai niet kunnen vinden, en dat het hier opeens wel lukt. Ik zie de verschillende plekken voor dagopvang die er hier in de buurt zijn dan ook niet zozeer als concurrenten. Wij bieden iets wat op ander plekken niet is en sluiten aan op de belangstelling van de mensen die hier komen. We doen dingen gezamenlijk, zoals koffiedrinken, eten, gymen. Maar ’s middags na de lunch worden er soms ook gesplitst. De mannen hebben het vaak lastiger om te accepteren dat ze bepaalde dingen niet meer kunnen, en die willen er op dan op uit om iets te gaan doen., Dan gaan ze bijvoorbeeld met een groepje in een busje op pad om te vissen of zoals een paar dagen geleden, naar het hoogwater kijken”.

Hieke: “Er zit wel een grens aan wat we hier bieden hoor, want de deuren zijn gewoon open. Wat we doen hier heet officieel begeleiding in de groep. Dus dat past ook niet voor iedereen. Voor mensen die verder zijn in het ziekteproces, is het geen oplossing meer om hier naartoe te komen. Dat is het ook goed dat mensen terecht kunnen op andere plekken in de buurt zoals Oranjenassau oord en Vilente”

Groen Verbindt

Wat veel mensen misschien niet weten is dat er achter de gebouwen van Verburght Molhuysen nog ene flinke lap grond zit. “Er gebeurde eigenlijk nooit zo veel met dat gebied” vertelt Hieke. “Tot we een paar jaar geleden besloten ermee aan de slag te gaan. We hebben in samenwerking met het Dorpsplatform en de welzijnsinstelling een aanvraag ingediend bij het Oranjefonds voor het project: Samen Scheppen Groen Verbindt. Toen die toegekend was konden we aan de slag met de infrastructuur in het gebied. We hebben paden aangelegd, bankjes neergezet, eigenlijk alles beter toegankelijk gemaakt. Ons doel was om de tuin rondom Verburght Molhuysen te ontwikkelen tot een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Het groen is een mooi middel om buurt en bewoners te verbinden. De tuin biedt allerlei mogelijkheden voor allerlei initiatieven en nieuwe samenwerkingen.”

Zo maken sindsdien ook bewoners van de Mariënborgflat, die grenst aan het terrein van Verburght Molhuysen, gebruik van het terrein. “Eens in de maand organiseren we een burenkoffie, en dit jaar hadden we ook een pluktuin. Op de nieuwjaars-receptie die we ieder jaar houden komen ook steeds ruim honderd mensen af uit het hele dorp. “

Er is een moestuin, er staan fruitbomen, er is een imker, we hebben een tuinhuis en een prachtig groot stuk gazon. Samen appels schillen en appelmoes maken of een appeltaart bakken, iedereen is welkom. Hieke: “We kijken vooral wat er al is en daar haken we bij aan.”

Zondagsopening

In de Villa is twee jaar geëxperimenteerd met een zondagopening. “Dat is helaas nooit echt van de grond gekomen, het was toch moeilijk om mensen op zondagochtend hier naar toe te krijgen. We gaan het daarom nu over een andere boeg gooien. Mensen komen niet voor de dagopvang op zondag, maar ze komen wel voor een activiteit die ze interesseert. Daarom gaan we op zondag nu voortaan om 13.00 uur open, en staat er dan iedere week om twee uur een voorgeprogrammeerde activiteit op het programma.”

Mensen die belangstelling hebben voor het programma op zondag kunnen contact opnemen. Via de telefoon 026 3397220 of via email info@vmstaete.nl.

Ook iets mede te delen via Sterk Renkum?

Plaats een blog of vlog