“Tegenwoordig is onze leefwereld zo verstrengeld geraakt met de digitale leefwereld dat veel mensen al beweren dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen.” Dat vertellen Babs Heerschop en Peter Bosmann van Renkum voor Elkaar.

“Met laptops, tablets, mobiele telefoons of zogenoemde Smart Tv’s heb je toegang tot het Internet. Op die manier kun je eenvoudig bij de site van Sterk Renkum komen. En toch zijn er nog mensen die geen toegang tot het Internet hebben. Dat kan zijn omdat ze geen geschikt apparaat hebben. Maar ook nog steeds omdat ze niet weten hoe ze er mee om moeten gaan”, zo vullen zij hun verhaal aan.

Samen met hun collega’s van Renkum voor Elkaar zetten zij zich in voor de inwoners van de gemeente Renkum. Dat doen zij onder andere door het bieden van kortdurende ondersteuning, het ondersteunen van bewonersinitiatieven en brede vrijwillige inzet. “Voor deze ondersteuning is Sterk Renkum een goed middel. Het kan gebruikt worden als informatiebron en je kunt er bijvoorbeeld ook oproepjes achterlaten of de dorpsagenda raadplegen”, zo vertelt Heerschop. “Maar wat als iemand zelf geen toegang heeft tot het Internet? Hoe kom je dan aan deze informatie?” vraagt Bosmann zich hardop af. En hij geeft direct zelf het antwoord op die vraag: “Sterk Renkum wil familie, vrienden en bekenden in de omgeving van mensen zonder computer uitnodigen om samen met hen eens de site te gaan verkennen. Neem bijvoorbeeld een praktisch vraag die diegene heeft. Kijk vervolgens of jullie deze vraag met behulp van de informatie op Sterk Renkum beantwoord zouden kunnen krijgen?!” “Ben jij echter zelf diegene met die praktische vraag?,” vult Heerschop aan. “Dan kunt je natuurlijk zelf iemand met een computer in jouw omgeving vragen. Maar je kunt ook bij de bibliotheek binnenlopen of contact opnemen met Renkum voor Elkaar.”

“Wij helpen iedereen graag op weg in de wereld van Sterk Renkum; met of zonder computer,” laat Bosmann ons weten. “ Gevonden informatie kan worden geprint, zodat je ook zonder computer deze informatie mee kunt nemen.”

Digitaal vaardig

Lokaal worden door diverse clubs en organisaties cursussen en workshops aangeboden om digitaal vaardig te worden. Bijvoorbeeld ook in het Huis van Renkum. Daar is men met “handen aan de knoppen” digitaal actief geworden. Men leert er op eigen tempo de digitale wereld ontdekken. Stagiaires maken vrijwilligers vertrouwd met Sterk Renkum. En zo helpen zij bezoekers bij het Huis van Renkum op een laagdrempelige manier wegwijs worden in de digitale wereld. Praktisch en eenvoudig.

Renkum voor Elkaar is te bereiken via (088) 784 6369 of info@renkumvoorelkaar.nu.

Ook iets mede te delen via Sterk Renkum?

Plaats een blog of vlog