Gezellige zondagmiddagen voor senioren uit de gemeente Renkum en Arnhem in het Airborne Museum, dat zijn de Nieuwe Zondagen. Waarom organiseert het Airborne Museum deze middagen en waarom zijn ze zo succesvol?

Tijd voor een gesprek met Natalie Rosenberg, initiatiefnemer namens het Airborne Museum en Geneviève Wils, coördinator van de Nieuwe Zondagen.

Nieuwe Zondagen

Iedere eerste zondag van de maand is villa Hartenstein, de 19e eeuwse buitenplaats waarin het Airborne Museum gevestigd is, een gezellige ontmoetingsplek voor senioren. Vanaf 14.00 uur staat er koffie en thee klaar waarna om 14.30 uur een lezing van zo’n 60 minuten start. Na de lezing wordt er met een hapje en drankje tot een uur of half vijf nagepraat over het thema.

Waarom worden Nieuwe Zondagen georganiseerd?

Natalie: In het museum zijn vrijheid, naastenliefde en vriendschap belangrijke thema’s. Deze thema’s willen we graag verbinden aan het nu. Daarom hebben we in 2015 een inzamelingsactie voor de Voedselbank gehouden. Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we in 2016 in samenwerking met het Veteranen Inloophuis Arnhem een actie hebben opgezet. Ook dit leverde zoveel enthousiasme op dat onze directeur Sarah Heijse en ik zijn gaan nadenken over een structureel programma waarbij ontmoeten en vriendschap centraal zouden staan. Tijdens dit proces kwamen in we contact met Geneviève Wils. Met elkaar zijn we tot de Nieuwe Zondagen gekomen.

Wat kunnen bezoekers van Nieuwe Zondagen verwachten?

Geneviève: We merken dat veel mensen alleen komen. Daarom worden onze gasten door een vaste groep vrijwilligers (gastvrouwen en gastheren) persoonlijk welkom geheten en, indien gewenst, gedurende het programma begeleid. Doordat iedereen plaats neemt aan een tafeltje maken gasten al snel contact met elkaar.

Natalie: Elke bijeenkomst heeft een thema, dat varieert van bijvoorbeeld kunst en geschiedenis, tot muziek en natuur. Eerdere sprekers waren onder andere auteur Herman Koch, Jan van IJzendoorn en Liesbeth Brandt Corstius. De lezingen zijn vaak interactief en geven veel stof tot napraten.

Hoe verlopen de ontmoetingen?

Geneviève: Onlangs waren er twee dames die vroeger bevriend waren geweest, maar elkaar uit het oog waren verloren. Zij ontmoetten elkaar hier na een hele lange tijd. Die hereniging, die blik in de ogen van herkenning, dat was een prachtig moment. Ook zien we dat gasten vaker terug komen. Sommigen spreken elkaar alleen hier. Van anderen horen we dat zij elkaar hier hebben leren kennen en nu ook andere activiteiten met elkaar ondernemen!

Natalie: De Nieuwe Zondagen kunnen we alleen organiseren met een grote groep vrijwilligers. We hebben een trouw team, dat iedere maand klaar staat om alles te regelen. Echt bijzonder.

Er zitten nu bijna 2 seizoenen op. Gaan jullie door?

Natalie: in november 2016 zijn we met de Nieuwe Zondagen gestart. Tijdens en na het eerste seizoen kregen we van veel gasten de vraag of er een vervolg op zou komen. Na alle enthousiaste reacties wilden we natuurlijk heel graag doorgaan met Nieuwe Zondagen. Na iedere zondagmiddag vragen we onze gasten om feedback. En we houden tussendoor ook via e-mail nieuwsbrieven contact. Wat we regelmatig terugkrijgen is dat de sfeer heel prettig is, gemoedelijk en gezellig. Het voelt als thuiskomen. We gaan zeker door met een derde seizoen!

Zoeken jullie verbinding met andere organisaties?

Geneviève: mensen die graag willen komen, maar geen vervoer hebben, kunnen een beroep doen op ‘Hulpdienst voor Elkaar’. Dit is een stichting werkzaam in de gemeente Renkum, waarbij mensen o.a. vervoer naar een locatie kunnen aanvragen. Ook Albert Heijn Oosterbeek is één van onze partners. Elke maand zorgen zij voor lekkere hapjes en een bloemetje op tafel. De Nieuwe Zondagen worden ook ondersteund door Ieders Museum van Erfgoed Gelderland.

Kan iedereen komen?

Ja, iedereen is welkom. We vragen wel om van tevoren aan te melden. Dat kan per telefoon via nummer (085) 4857 814 of via e-mail naar aanmelding@airbornemuseum.nl o.v.v. naam, adres en telefoonnummer / e-mail adres. Entree is € 6,-.

Meer informatie over de Nieuwe Zondagen vindt u op www.airbornemuseum.nl/nieuwe-zondagen

Airborne Museum Hartenstein, Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek.

Ook iets mede te delen via Sterk Renkum?

Plaats een blog of vlog