Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Hiervoor kunt u terecht bij woningcorporaties.

Een woningzoekende schrijft zich voor een sociale huurwoning niet in bij een woningcorporatie.

  • Inschrijven en reageren gaat via Entree. Www.entree.nu.
  • Op Entree staat informatie over Passend toewijzen. Dus met welk inkomen kom je in aanmerking voor welke huurprijs.

Vivare heeft geen (lange) wachtlijsten.

Woningen worden toegewezen op basis van meettijd of loting. De meettijd die iemand heeft wordt bepaald door het moment van inschrijven als woningzoekende bij Entree (dit kan vanaf de dag waarop iemand 18 wordt) of door de woonduur (van het adres waar iemand op het moment van inschrijven woont als dit een zelfstandige woning is en iemand niet inwonend is). Bij toewijzing op basis van loting maakt iedereen evenveel kans. Zie ook www.vivare.nl.

Urgentie aanvragen

Het kan voorkomen dat u dringend (andere) woonruimte nodig heeft, omdat u in een woonnoodsituatie verkeert. U kunt dan via een corporatie een urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring kunt u met voorrang op andere woningzoekenden een woning zoeken. Een urgentieverklaring wordt alleen in uitzonderlijke situaties toegekend. De Urgentiecommissie Woonruimteverdeling beoordeelt urgentieaanvragen van woningzoekenden die met spoed een (andere) woning zoeken. Meer informatie vindt u op www.urgentiecommissie.nl.

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Dit heet ook wel 'huren in de vrije sector'. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast betaalt u vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via de een makelaar. Makelaars bieden vaak huurwoningen aan namens particuliere verhuurders.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Wanneer een huurder iets aan wil passen in de woning moet er vaak toestemming zijn van de verhuurder. Als een huurder zaken verwijdert (drempels, keukenkastjes, etc) moeten deze bewaard worden en bij opzegging van de huur terug geplaatst kunnen worden. Het is als huurder daarom altijd belangrijk om vooraf de verhuurder op de hoogte te stellen.

Heeft u de aanpassing nu nog niet nodig? Maar wilt u de woning toch alvast aanpassen met het oog op de toekomst? Dan heeft u wel toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag de toestemming alleen weigeren als de woning door de aanpassingen in waarde daalt. Of als de woning na de aanpassingen moeilijker opnieuw te verhuren is.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van de hoogte van uw inkomen, hoeveel vermogen u heeft, uw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van uw woning is.

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn Toeslagen.

Organisaties

Woningverhuurder

Heidestein

 088-92 10 299 woonzorg.nlBart Crumstraat 166866ACHeelsum

Doorwerthsche Bosch

 088-92 10 297 woonzorg.nlvan Nispen tot Pannerdenplantsoen 16865HWDoorwerth

Sprengerhof

 088-92 10 306 woonzorg.nlSonnenberglaan 66861AMOosterbeek

Juridisch Loket of rechtswinkel