De WW is een tijdelijke uitkering voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en geen werk hebben. Een WW-uitkering vraagt u aan bij het UWV.

Heeft u recht op WW?

Of u een uitkering krijgt, hoe lang u een uitkering krijgt en hoe hoog die uitkering is, hangt van een aantal voorwaarden af. Bijvoorbeeld van uw arbeidsverleden. Dat is het aantal weken of jaren dat u werkte in de periode voordat u werkloos werd. Daarnaast moet u direct inzetbaar zijn voor nieuw werk. Bent u door uw eigen schuld werkloos geworden, bijvoorbeeld doordat u zelf ontslag nam? Dan krijgt u geen WW.

Meer over de voorwaarden leest u op de website van het UWV.

Weer aan het werk

Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen als u werkloos bent geworden. Het is de bedoeling dat u zo snel mogelijk weer betaald werk vindt. Actief solliciteren is verplicht voor mensen met een WW-uitkering.

Adviseur werk

De adviseur werk is een medewerker van het UWV. Hij of zij begeleidt mensen met een WW-uitkering. U maakt afspraken met uw adviseur werk over solliciteren of u ontvangt hiervoor een taak in uw Werkmap.

Als u na een half jaar geen werk heeft gevonden, nodigt de adviseur werk u uit voor een gesprek. U bespreekt dan hoe het gaat met solliciteren en het zoeken van werk. En wat er nog meer voor mogelijkheden zijn om weer aan het werk te gaan. Misschien komt u in aanmerking voor een re-integratietraject.

Hoe lang krijgt u WW?

Vanaf 1 januari 2016 is de duur van de WW-uitkering ingekort. Tot 1 april 2019 gaat de maximale WW-duur stap voor stap terug naar 24 maanden (2 jaar). Hoe lang u recht heeft op WW, hangt af van uw arbeidsverleden. Meer over de duur en de hoogte van de WW-uitkering leest u op UWV.nl.

Vrijwilligerswerk en WW

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen met uw WW-uitkering? Dan mag dat, als het vrijwilligerswerk uw kansen op een betaalde baan niet in de weg staat. Krijgt u een baan aangeboden, dan moet u stoppen met vrijwilligerswerk onder werktijd.

Leg uw plannen altijd eerst voor aan het UWV. Het UWV beoordeelt of het om echt vrijwilligerswerk gaat. U kunt de regels en een meldingsformulier vinden op de website van het UWV.

Mantelzorg en WW

U hoeft misschien tijdelijk niet te solliciteren als u mantelzorger bent. Mantelzorg is langdurig en onbetaald zorgen voor iemand uit uw omgeving die ziek is of om een andere reden hulp nodig heeft. U kunt bij het UWV navragen of dit ook voor u geldt.

Hulp en uitleg

De meest actuele informatie over de WW vindt u op UWV.nl en werk.nl.

Heeft u extra uitleg nodig bij het werken met uw persoonlijke Werkmap of werk.nl? Kom dan naar de wekelijkse inloopmiddag op het Werkplein.

Op werk.nl vindt u sollicitatietips, kunt u vacatures zoeken en vindt u online trainingen die u ondersteunen bij het vinden van werk.

Organisaties

Re-integratiebedrijf

Alle 18 items
Nieuwland Werk Taal Zorg

 088-64 38 952 taaleninburgering.nlDorpsstraat 1296871AGRenkum

Brownies&downieS Wageningen

 0317-84 44 14 browniesanddownies.nlHoogstraat 176701BKWageningen

Nieuwland Werk Taal Zorg - Locatie Prisma

 0318-65 25 00 prismadagbesteding.nlStationsweg 746711PVEde Gld

Hulpaanbod

Re-integratie- en loopbaanbegeleiding

Alle 18 items

Naar werkervaringsplek!

Ontwikkeltrajecten   Over Compleet...

Re-integratie

Wanneer je ondersteuning aanvraagt bij het...

In 3 stappen naar betaald werk!

Over Werkpunt GroeneWaarden In nauwe...