Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. U heeft een VOG nodig voor bepaalde banen (bijvoorbeeld in de zorg of de kinderopvang) en soms voor vrijwilligerswerk.

U krijgt de VOG wanneer u geen strafbare feiten heeft gepleegd, die een bezwaar kunnen zijn voor het werk.

VOG aanvragen

U vraagt de VOG aan via een formulier bij de gemeente of via DigiD.

U kunt het aanvraagformulier downloaden op de website van Justis. Of u krijgt het van uw (toekomstige) werkgever. U moet het formulier zelf invullen en inleveren bij de gemeente. Bij het inleveren van de aanvraag moet u uw identiteitsbewijs laten zien en de kosten van de aanvraag betalen.

Uw werkgever kan ook een aanvraag klaarzetten via DigiD. U krijgt dan een e-mail met een link naar DigiD. U kunt vervolgens zelf de aanvraag online afmaken. De kosten betaalt u met iDEAL. Dat is een veilige betaalmethode op internet.

Een VOG voor vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligersorganisaties kunnen een VOG aanvragen voordat zij vrijwilligers aannemen.

Een voorbeeld: als iemand zich aanmeldt als vrijwilliger in een kringloopwinkel, kan de vrijwilligersorganisatie via een VOG bekijken of hij in het verleden bijvoorbeeld winkeldiefstallen heeft gepleegd. Als dit zo is, krijgt diegene geen VOG en is de kans groot dat hij niet als vrijwilliger aan de slag kan in de kringloopwinkel.

Gratis VOG

Per 1 november 2018 is de nieuwe regeling Gratis VOG ingegaan. Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat elke vrijwilliger die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werkt een gratis VOG kan aanvragen. De regeling valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het doel van de nieuwe regeling is het voorkomen van verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers. De VOG is daarmee een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilliger kan met de VOG aantonen dat hij of zij in het verleden niet iets heeft gedaan dat het vrijwilligerswerk in de weg staat.

Organisaties die in aanmerking willen komen voor de regeling kunnen zich aanmelden via de website Gratisvog.nl.

Om de aanmelding van vrijwilligersorganisaties in goede banen te leiden, zijn er contactpunten. Bij deze contactpunten kunt u terecht met vragen over de procedure, de voorwaarden en natuurlijk over preventief beleid. Zij helpen u graag op pad naar een veilige omgeving binnen uw organisatie. De contactpunten zijn: