Heeft u problemen met fietsen, het rijden op een brommer of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor een kortingspas voor aanvullend vervoer.

Speciaal taxivervoer via AVAN

Voor wie?

Reizen met AVAN is voor iedere inwoner. Mensen met een beperking kunnen hier met korting gebruik van maken.

Tijdelijk vervoersprobleem

Heeft u een tijdelijk vervoersprobleem, bijvoorbeeld bij een gebroken been? Dan krijgt u geen indicatie van de gemeente voor speciaal taxivervoer.

U kunt contact opnemen met uw zorgverzekering. U krijgt medisch noodzakelijk ziekenvervoer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

AVAN

AVAN is een regionaal vervoerssysteem. Als u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt, krijgt u een Wmo-vervoerspas. Hiermee heeft u toegang tot AVAN en betaalt u een ritbijdrage die vergelijkbaar is met de kosten van het openbaar vervoer. AVAN brengt u waar u zijn wilt. U mag per enkele reis maximaal 25 km reizen met AVAN. Voor langere ritten is Valys uw vervoerder.

AVAN rijdt van zondag tot en met donderdag van 9.00 tot 0.00 uur.

Vrijdag en zaterdag van 8.00 tot 2.00 uur.

VALYS

Valys is sociaal-recreatief vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 25 kilometer vanaf uw woonadres.

Als u buiten de regio wilt reizen dan kunt u hiervoor dus Valys aanvragen.

Om te kunnen reizen met Valys heeft u een Valys-pas nodig. Om deze te kunnen krijgen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer.
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo.
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-begeleiderskaart.

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd waarom u Valys nodig heeft.

Een aanvraagformulier voor Valys kunt u downloaden op de website: www.valys.nl

Het telefoonnummer van Valys is 0900 – 9630.

Uw ritbijdrage

Als u reserveert bij AVAN weet u meteen wat de rit kost. U rekent bij de chauffeur af. U kunt ook een maandfactuur ontvangen. Daarvoor betaalt u wel administratiekosten.

Medereizigers

Reizen er mensen met u mee? Dan betaalt de eerst meereizende 50% van het Wmo-tarief zonder korting. Uw begeleider mag gratis mee als u daar een indicatie voor heeft. Dat geldt ook voor maximaal 2 kinderen tot 4 jaar, een blindengeleiden- of SOHO-hond.

Medisch begeleider

Kunt u niet zonder begeleider reizen? Geef dit dan aan bij de gemeente. Zij bekijken of u recht heeft op een indicatie ‘begeleiding noodzakelijk’. Daarmee reist uw begeleider altijd gratis met u mee.

Aanvragen

Om voor deze (maatwerk)voorziening in aanmerking te komen heeft u een indicatie nodig. Onze medewerkers bespreken wat uw eigen mogelijkheden zijn en welke voorziening het beste bij u past.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Het Sociaal Team is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur op telefoonnummer (026) 33 48 111.

U kunt ook een email sturen naar sociaalteam@renkum.nl

Op werkdagen kunt u van 8.30 tot 12.30 uur bij ons binnenlopen. Als u ’s middags langs wilt komen, dan kan dit alleen op afspraak. Het bezoekadres is Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek.

Deze informatie is algemeen van aard. U kunt aan de inhoud geen rechten ontlenen.

 

 

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u nagaan of u hier recht op heeft.

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Renkum

 026-33 48 111 renkum.nlGeneraal Urquhartlaan 46861GGOosterbeek

Valys