Heeft u problemen met lopen? Dan is het fijn als bijvoorbeeld dichtbij de supermarkt kunt parkeren. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op een parkeerplek voor minder validen parkeren.

Gehandicaptenparkeerkaart

Om dichtbij te kunnen parkeren

Voor wie?

Voor inwoners die langer dan 6 maanden minder mobiel zijn.

Bestuurderskaart

U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart bestuurder als u zelf een auto of brommobiel bestuurt. Uw aaneengesloten loopafstand is, eventueel met een loophulpmiddel, minder dan 100 meter.

Passagierskaart

Rijdt u niet zelf auto? Dan komt u misschien in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart passagier. Uw aaneengesloten loopafstand is, eventueel met een loophulpmiddel, minder dan 100 meter. Daarnaast moet u niet zelfstandig kunnen wachten tot de chauffeur de auto heeft geparkeerd.

De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonsgebonden. U kunt de kaart daardoor in iedere auto gebruiken. De GPK is geldig in alle landen van de Europese Unie.

Medisch advies

Om te kunnen beoordelen of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart, vragen wij een medisch advies aan. Wij kunnen dit namelijk niet zelf beoordelen. De kosten van het medisch advies van € 95,- (tarief 2019) moet u zelf betalen, ook als blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Indicatie

Heeft u wel een indicatie voor een gehandicaptenparkeerkaart dan betaalt u hier € 54,50 (tarief 2019) voor.

De kaart is minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig. De kaart wordt niet automatisch verlengd. Deze moet u zelf opnieuw aanvragen.

Aanvragen

U kunt het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart op onze website www.renkum.nl invullen en met 1 pasfoto en een kopie van uw geldige rijbewijs (indien bestuurderskaart) opsturen naar de gemeente Renkum, postbus 9100, 6861 HA Oosterbeek. U krijgt dan een brief waarin staat dat wij uw aanvraag hebben ontvangen en wat u verder moet doen.

U kunt ook een aanvraagformulier per post ontvangen, dan belt u of komt u even langs.

Vragen?

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Het Sociaal Team is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur op telefoonnummer (026) 33 48 111.

U kunt ook een email sturen naar sociaalteam@renkum.nl

Op werkdagen kunt u van 8.30 tot 12.30 uur bij ons binnenlopen. Als u ’s middags langs wilt komen, dan kan dit alleen op afspraak. Het bezoekadres is Generaal Urquhartlaan 4 in Oosterbeek.

Deze informatie is algemeen van aard. U kunt aan de inhoud geen rechten ontlenen.

Waar parkeren?

Met uw gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op:

  • Algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Deze zijn gemarkeerd met een verkeersbord. U kunt algemene gehandicaptenparkeerplaatsen opzoeken via de kaart van gehandicaptenparkeerplaatsen.nl.
  • Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken.
  • Plaatsen waar een parkeerverbod geldt (maximaal 3 uur). Gebruik een parkeerschijf om de tijd bij te houden.
  • In sommige gemeentes mag u met een gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op plaatsen waar betaald parkeren geldt.

Verhuizing doorgeven

Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Aanvragen bij de gemeente